Notícies UDT

Es convoquen 7 places per treballar a l'IIIA

 

Han sortit 7 places per al nostre Institut (IIIA) en la convocatòria del ‪#‎CSIC‬

per al foment de l’ocupació juvenil:

- 4 places d’Engynyer Superior en Informàtica

- 3 places de Tècnic Superior en Sistemes de Telecomunicació i Informàtics (o similar)

 

Data fi de sol·licitud: 22-09-2015

 

Si us plau, feu-ne la màxima difusió! 

Sistemes de recomanació UDT-IA (IIIA-CSIC)

La UDT-IA i els sistemes de recomanació. Presentació dels sistemes de recomanació complexos: recomanadors argumentatius i recomanadors de conjunts estructurats.

Programa de Bons Tecnològics (Tecnobons)

Els Tecnobons són un descompte econòmic directe en forma de bo tecnològic que podràs bescanviar amb un proveïdor tecnològic avançat.

ACCIÓ subvencionarà, en forma de bo tecnològic, el 50% del cost del servei contractat amb el proveïdor, amb un màxim de 3.000 €.

Els Tecnobons et poden ajudar per innovar tecnològicament en els teus productes i/o processos, així com a establir col·laboracions tecnològiques amb agents acreditats per ACCIÓ.

Si ets una empresa d'entre 6 i 49 treballadors i amb seu operativa a Catalunya, t'animem a participar al programa i que triïs l'IIIA com a proveïdor tecnològic.  Estarem encantats d'ajudar-te a portar el teu negoci un pas endavant gràcies a la nostra experiència en l'aplicació de tecnologies d'intel·ligència artificial a empreses.

Per a més informació, visitar la web d'ACCIÓ.

Si tens algun dubte, contacta'ns: Lourdes Tavira (ltavira@iiia.csic.es)

 

 

 

L'IIIA a la Festa de la Ciència i la Tecnologia

L'IIIA va participar a la Festa de la Ciència i la Tecnologia que va tenir lloc el passat 15 i 16 de juny al parc de la Ciutadella de Barcelona. L'IIIA va presentar el projecte ACE
(Autonomic software engineering for online Cultural Experiences). Per fer-ho es van disposar 4 terminals tipus tablet amb els que els visitants puguessin experimentar amb l'aplicació.

ACE

Reportatge de l'IIIA-CSIC a TVE

TVE va emetre un reportatge sobre intel·ligència artificial durant el telediari de la tarda el passat 17 de Febrer. Una part del reportatge va ser filmada a l'IIIA i incloïa una entrevista al director (en Ramon López de Mántaras), així com a l'investigador Juan Antonio Rodríguez i a l'enginyer de la UDT Ismel Brito.

 

L'investigador català del CSIC Ramón López de Mántaras, Premi Nacional d'Informàtica 2012

L'investigador català del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Ramón López de Mántaras ha estat guardonat aquest dijous amb el Premi Nacional d'Informàtica 2012.

El guardó, atorgat per la Societat Científica Informàtica d'Espanya, té com a objectiu reconèixer el mèrit a la tasca dels investigadors i institucions que hagin contribuït a l'avanç científic, a la transferència de tecnologia i al progrés i visibilitat social de la informàtica.

L'any de Turing

Durant tot l'any 2012 el diari "El país" ha penjat una sèrie de post dedicats a Alan Turing.

Nou projecte de Gestió Estratègica d'Equips Comercials d'Alt Rendiment (GEAR)

La UDT-IA participa en un nou projecte de Gestió Estratègica d'Equips Comercials d'Alt Rendiment (GEAR), en col·laboració amb Enzyme Advising Group i l'IIIA-CSIC.

 

El projecte té com a objectiu disenyar i industrialitzar una solució novedosa que ofereixi a empreses i grans xarxes de comercialització un servei per fer més eficaços els seus procediments de venda. El nucli funcional de la plataforma GEAR, accessible a través del núvol i també mitjançant dispositius mòbils, constarà de 4 nuclis d'activitat:

 

1 - Mòdul de Modelatge: aquest mòdul permet definir el model de vendes en els seus tres eixos fonamentals: el conjunt d'habilitats requerides als equps comercials, els indicadors claus de rendiment (KPI) que millor reflecteixen els resultats i eficiència de la xarxa comercial i, per últim, permetrà crear els plans d'acció fomentats pels gestors per a la millora dels indicadors.

 

2 - Mòdul de Registre: és l'encarregar de capturar i emmagatzemar l'activitat i accions executades per l'equip comercial; d'altra banda registra els resultats obtinguts respecte als objectius marcats pel negoci i respecte a les experiències del client (mitjançant enquestes de satisfacció o altres fonts). Aquest mòdul aconsegueix el seu objectiu interactuant amb els diferents sistemes tecnològics que donen suport a les operacions comercials (BBDD, CRM, ERP, logs, etc.)

 

3 - Mòdul d'Anàlisi: aquest mòdul fa ús dels algorismes d'intel·ligència artificial de l'IIIA-CSIC per processar automàticament la informació recollida pel mòdul de registre. Això permet avaluar quantitativament la força de les vendes, a nivell individual, en dues dimensions: es calcula d'una banda la confiança de l'assessor comercial en relació al correcte compliment de les seves tasques i la cobertura dels seus objectius; d'altra banda, es calcula el nivell de reputació que obté el mateix en funció de la seva relació amb els clients i amb la resta de membres de l'equip. Respecte als plans d'acció, el mòdul processa el seguiment dels plans d'acció i, basant-se en tècniquesde "What-if" i d'optimització, proposa els plans d'acció més exitosos per als gerents.

 

4 - Mòdul de millores: està disenyat per donar suport a la presa de decisions mitjançant l'aplicació de tècniques d'anàlisi avançada i una metodologia pròpia del CSIC. Prenent com a base la seva confiança i reputació, s'analitza el rendiment individual de cada comercial de manera automàtica, així com el compliment dels plans d'acció, la qual osa permet generar informes amb punts de millora dels equips comercials, realitzar classificacions i rànkings, i proposar o validar perfils professionals de cara a la contractació de nous professionals (skill-matching). Tot això s'articulal sobre la generació i depuració contínua d'un repositori de millors pràctiques comprovades i quantificades, alimentat pels mòduls anteriors i l'experiència i coneixement dels gestors comercials i clients.

 

L'IIIA-CSIC estarà a càrrec dels components basats en Intel·ligència Artificials per al desenvolupament del prototip i proporcionarà suport tecnològic i coneixement enla integració dels esmentats components al prototip. El producte resultant (iKey Retail Performance) explorarà, entre altres, les capacitats de la metodologia d'anàlisi i els components software de l'IIIA-CSIC per a l'automatització de la gestió d'equips comercials al sector "Retail".

 

Amb aquest producte s'oferirà a les grans empreses un mecanisme de millora estratègica i integral de les seves vendes basat en la combinació de les millors i més efectives pràctiques que els permetrà augmentar la seva productivitat, competitivitat i, finalment, els seus guanys.

 

El projecte ha rebut recentment una subvenció d'ACC1Ó.

Oportunitat laboral per a enginyers informàtics

 

A la UDT necessitem cubrir 2 vacants d'enginyer informàtic.

Veure descripció completa de la oferta aquí.

 

 

 

Reportatge del IIIA-CSIC a BTV

El passat 15 de maig, BTV va emetre, dins del seu programa Connexió Barcelona, un reportatge de la Maya Castañer on entrevistaven al vicedirector del IIIA-CSIC, en Carles Sierra, al voltant d'algunes de les tecnologies d'Intel·ligència Artificial que aplica l'Institut en alguns experiments amb robots i en l'àmbit d'Internet.

La interacció entre persones i màquines a través d'internet definirà l'economia del 3.0

Una nova generació d'investigadors comença a desenvolupar aplicacions informàtiques a mida per a empreses en un entorn col·laboratiu global. En els propers 2 a 5 anys començaran a consolidar aquestes aplicacions en camps com la negociació electrònica de conflictes, sistemes de coordinació intel·ligents i sistemes de reputació i confiança.

Una nova generació d'aplicacions informàtiques, basades en la interacció entre persones i màquines, ens acosta cada vegada més a un model d'economia 3.0, en què les eines seran més intuïtives. Conegudes com Tecnologies de l'Acord, es tracta d'uns programes informàtics que ofereixen solucions pràctiques i a mida per les empreses que necessiten abordar tasques complexes que requereixen la interacció i cooperació entre múltiples agents.

Aquestes aplicacions, per exemple, ajuden a millorar tasques d'aprovisionament electrònic, poden simular mercats, agilitzar els sistemes d'emergències mèdiques intel·ligents, realitzar negociació electrònica, ajudar en la resolució de conflictes en línia, millorar l'atenció al client, etc.

Amb l'objectiu de donar a conèixer les Tecnologies de l'Acord i les seves aplicacions a les empreses, l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), ubicat al Parc de Recerca UAB, va organitzar el 6 de març a Barcelona una Jornada al World Trade Center, que buscava ser un punt de trobada entre investigadors i empresaris que volen convertir tecnologies que estan en les seves primeres etapes de desenvolupament, en solucions i oportunitats de negoci.

S'espera que algunes d'aquestes aplicacions comencin a consolidar-se en els propers 2 a 5 anys, com les basades en la negociació electrònica, els sistemes de coordinació intel·ligents o els sistemes de reputació i confiança. "I una mica més enllà, en un termini d'uns 10 anys, s'albira la creació d'aplicacions que permetin la compra col·lectiva, el disseny i evolució de comunitats virtuals, la definició de projectes col·laboratius o aplicacions basades en mons virtuals", explica Carles Sierra, vicedirector de l'IIIA-CSIC.

Hi ha dues grans àrees on l'aplicació d'aquestes tecnologies es preveu tingui un impacte molt important en els propers anys: la resolució de conflictes de forma automàtica i el suport a la Web 3.0. En el primer cas, multitud de companyies inverteixen grans quantitats de recursos a gestionar els conflictes i queixes dels seus clients. Les Tecnologies de l'Acord poden facilitar la mecanització parcial del procés de resolució de queixes, produint una gran reducció de costos i resultats més uniformement justos. En el segon cas, aquestes tecnologies facilitaran la visió d'una Web 3.0 constituïda per petites aplicacions programari desenvolupades per multitud de programadors, executant-se en dispositius mòbils. Les Tecnologies de l'Acord proporcionaran els mecanismes perquè aquesta interoperabilitat es faci millor.

Un dels sectors més importants per a les Tecnologies de l'Acord és el de les aplicacions de compra electrònica entre empreses, un mercat que va tenir un creixement global del 12% entre el 2005 i el 2010. En concret, les eines i plataformes d'aprovisionament electrònic i de gestió de proveïdors van tenir el 2010 una facturació de $781 milions i de $181 milions, respectivament.

Les plataformes de negociació electrònica o de gestió electrònica de conflictes són també un mercat molt important a Espanya. S'estima que cada any es gestionen 800.000 reclamacions en el sector de l'aviació, mentre que en el mercat de les telecomunicacions es gestionen al voltant de 50.000 a l'any, amb un creixement previst del 20%. Els sistemes intel·ligents d'emergències i les aplicacions en mons virtuals són altres de les aplicacions emergents. Aquests últims, en conjunt, van registrar 1,7 billó d'usuaris en el tercer quadrimestre de 2011.

Emergències mèdiques més ràpides i eficaces

En col·laboració amb el Servei d'Emergències Mèdiques de Madrid (SUMMA112), investigadors del IIIA-CSIC estan desenvolupant una aplicació que automatitza la gestió de les emergències mèdiques. Aquest sistema permetrà guanyar en agilitat i en eficàcia, ja que es calcula que pot reduir de manera important el temps d'atenció a una urgència crítica.

En el cas d'un turista alemany que tingués un atac de cor i necessités una ambulància, per exemple, aquesta aplicació informàtica podria interpretar la crida del pacient, traduir a l'espanyol, enviar l'ambulància adequada, contactar amb diverses hospitals per veure quin d'ells pot atendre abans la urgència, trucar al personal mèdic requerit, etc. El programa, a més, tindria accés remot a totes les dades mèdiques dels pacients i, d'aquesta manera, es milloraria la comunicació i la coordinació de tots els professionals implicats en l'emergència.

Actualment, s'estan realitzant simulacions l'ús d'aquesta aplicació amb dades històriques d'emergències mèdiques ocorregudes a la ciutat de Madrid l'any 2009. Els resultats són prometedors perquè s'està veient que, amb la utilització d'aquesta tecnologia de l'acord, es produiran reduccions significatives en el temps d'atenció als pacients d'emergència.

Solucions pràctiques per a les empreses

El IIIA-CSIC, a través de la UDT-IA, està desenvolupant 5 prototips d'aplicacions basades en les Tecnologies de l'Acord, en coordinació amb empreses com SUMMA112, Artelista, Fanscup (del Grup Intercom) i el Consell General de Cambres de Comerç de Barcelona.

Els investigadors estan treballant en un prototip que permet la negociació d'una peça d'art en una plataforma de comerç electrònic, delegant a un agent automàtic la negociació de la part venedora i oferint-la a un preu recomanat de sortida de la seva obra.

També hi ha un prototip sobre sistemes de gestió de la moderació en xarxes socials. En col·laboració amb fanscup.com, s'està desenvolupant una aplicació que automatitza la gestió de la moderació de les comunitats virtuals, en què aficionats del futbol comparteixen opinions, interessos, notícies i esdeveniments amb la resta d'aficionats del seu club.

El IIIA-CSIC també està investigant una eina per optimitzar el procés de creació i gestió d'aliances estratègiques amb proveïdors, així com una aplicació per analitzar la influència de diferents normatives en mercats d'aigua a Espanya. Concretament, en aquest segon cas, es poden simular les normes d'un mercat d'intercanvi de drets d'aigua (per exemple, regants) i també avaluar l'impacte de diferents polítiques sobre uns indicadors d'eficiència (quantitat d'acords assolits, nombre de contractes de cessió, volum d'aigua repartida o benefici obtingut).

Jornada Tecnologies de l'Acord La Jornades que es van celebrar el 6 de març a Barcelona per parlar de les Tecnologies de l'Acord estaven emmarcades en un projecte CONSOLIDER, que busca l'acostament entre els centres investigadors i les empreses, facilitant la transferència de les Tecnologies de l'Acord a projectes empresarials que aposten per la innovació. En aquest sentit, les empreses van poder conèixer de primera mà les potencialitats de les Tecnologies de l'Acord i, d'altra banda, els investigadors van veuen els reptes reals als quals s'enfronten les empreses.

L'objectiu de la trobada era, segons el seu impulsor Carles Sierra i l'organitzadora Lissette Lemus, "apropar a les empreses l'oferta tecnològica desenvolupada pels grups de recerca del projecte CONSOLIDER per facilitar la transferència de tecnologia".

El projecte CONSOLIDER "Tecnologies de l'Acord", compta amb la participació de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, el GTI-IA de la Universitat Politècnica de la Universitat de València i el CETINIA de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid. Aquest projecte ha estat finançat per l'anterior Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN). Aquesta jornada compta també amb el suport d'ACC1Ó, a través de la xarxa TECNIO de la que forma part la UDT-IA, i d'ESADE.

UDT-IA en el Foro TRANSFIERE 2012

Foro TRANSFIERE
Los días 8 y 9 de febrero, UDT-IA estará en el Foro TRANSFIERE que se celebrará en el Palacio de Ferias y Congresos de Málaga. Durante la misma, realizará diferentes entrevistas con empresas del sector Telecomunicaciones, Agroalimentario, Energía, Medioambiente, Salud, Infraestructura/Transporte y Turismo/Servicios.

Las tecnologías ofertadas por UDT-IA en esta ocasión son las referentes a Confianza y Reputación, Sistemas de Soporte a la Decisión, Clasificación y Personalización, y Mediación Electrónica. En caso de no haber concertado cita previa, las diferentes entidades pueden dirigirse a la Web del Evento para gestionar la agenda de disponibilidad.

L'IIIA-CSIC, membre del Consell Assessor del Programa EmprenedorXXIDigital

Nova edició del programa per a emprenedors TIC organitzat per Barcelona Activa on l'IIIA-CSIC torna a participar com a membre del Consell Assessor a través de la UDT-IA. La passada edició, sota la forma de Microsoft Pre-Incubation Program, va permetre la creació de dues spin-off de l'Institut: FiniXer i CogniCor.

Enguany, a Barcelona Activa, Microsoft i Osborne-Clarke s'afegeixen nous promotors: La Caixa, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i Barcelona Digital Centre Tecnològic.

 

 

Reconeixement de EEUU al Director de l'IIIA-CSIC

El director de l'IIIA-CSIC, el Dr Ramon López de Mántaras, ha estat guardonat recentment amb el premi Robert S. Engelmore, que anualment concedeix l'Associació Americana d'Intel·ligència Artificial.

Aquest premi, creat el 2003, és un dels més prestigiosos en aquest camp de la ciència i reconeix el treball de científics que han destacat per la seva contribució al camp de la intel ligència artificial aplicada, segons un comunicat del CSIC. Entre els anteriors guardonats estan Ed Feigenbaum i Bruce Buchanan, inventors dels sistemes experts, i Jim Hendler, coinventor juntament amb Berners-Lee, de la web semàntica.
López de Mántaras, doctor en Física per la Universitat de Toulouse III i doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya, és el primer no nord-americà en rebre aquest guardó. El seu treball en els camps del Raonament Basat en Casos o en la Creativitat Computacional han merescut anteriors reconeixements com l'European Artificial Intelligence Research Award, el de l'Associació Internacional d'Informàtica Musical o el Premi Ciutat de Barcelona, entre d'altres.

 

Mike Hamilton (AAAI) entregando el premio a Ramon López de Mantaras

En David Leake (AAAI) lliurant el guardó a en Ramon López de Mántaras
Contingut sindicat